Stúdió32 – Újabb lépés a vasúti képzések digitalizálásában

2023.03.10. 12:21
szerző: BGOK

Elkészült a BGOK új multimédiás stúdiója

A közelmúlt pandémiás időszaka felgyorsította a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központban az elektronikus oktatási formák fejlesztését és használatát. Ennek jegyében 2021. során a központ munkatársai a Luther utcai központi épület III. emelet, 32-es termének átalakításával egy több célt szolgáló műtermet alakítottak ki, amely Stúdió32 néven kezdte meg működését.

Image

A stúdióhelyiség akusztikailag szigetelt, így egyaránt alkalmas e-learninges és egyéb támogató multimédiás tananyagok hanganyagának, narrációjának elkészítésre. Lehetőség van videofelvételek, videotananyagok, videoüzenetek rögzítésére is, az előadó munkáját könnyen kezelhető, digitális súgógép segíti, az illusztrációk, a hátterek, a kiegészítő tartalmak megjelenítését pedig greenbox technika szolgálja. A stúdió technikai feltételei lehetővé teszik a streamelt (online) közvetítést is a rögzítés mellett.

A stúdió előterében kialakított irodarészben a képzésfejlesztési szakértők megfelelő munkakörülmények között, speciális szoftverek segítségével végezhetik el az előkészítő- és utómunkákat, úgy, hogy ezzel nem zavarják meg a felvételt. Az előkészítő helyiségben lehetőség nyílik a szöveg- és forgatókönyvek egyeztetésére, kidolgozására, valamint az előadók felkészítésére a felvételhez. A látszólag egyszerű feladat az éles helyzetben a „Tessék, felvétel!” mondat elhangzása után percről-percre nehezebbé válik, ezért munkatársaink beszéd- és előadástechnikai tanácsokkal, szükség esetén pedig testtartást javító gyakorlatokkal segítik a felvétel gördülékenységét és az esetleges lámpaláz leküzdését. A kitűzött célok szerint 2023-ban több vasútszakmai tananyag professzionális feldolgozása és támogatása valósulhat meg belső keretek között a BGOK munkatársainak közreműködésével. A tervek között szerepel a forgalmi utasítások egyes részeinek animálása, amiket a stúdióban előállított narráció egészít ki.