Gyakori kérdések

Mi a BGOK és mivel foglalkozik?

A BGOK a Baross Gábor Oktatási Központ rövidítése és a MÁV-Volán-csoport leányvállalataként működő MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Humán üzletágának egyik oszlopa. Kiemelt feladatunk a szolgáltatási szerződésben foglaltak alapján a MÁV-Volán-csoport részére oktatási, képzési szolgáltatást biztosítani, ezzel hozzájárulva a vasúti képzés színvonalának emeléséhez.

Fontos megjegyezni, hogy szabad kapacitásunkat külső partnerek részére is értékesítjük, valamint rengeteg az oktatáshoz kapcsolódó egyéb feladatot is ellátunk, aminek célja az oktatás, képzés minőségének emelése. Folyamatosan keressük az új módszereket, lehetőséget a fejlődés vasúti irányait.


 

Mit tegyek, ha mozdonyvezető szeretnék lenni?

Ha mozdonyvezető szeretne lenni, akkor jelentkeznie kell a médiában közzétett álláshirdetésre, illetve érdeklődhet karrier [at] mav-start.hu (karrier[at]mav-start[dot]hu) e-mail címen. Vasúti vontatójárművet (mozdonyt) az vezethet (helyezhet üzembe), aki a járműkategóriára érvényes hatósági vizsgával rendelkezik, az egészségi- és pályaalkalmassági vizsgálatokon  megfelel. Hatósági vizsgára az bocsátható, aki rendelkezik középiskolai érettségi vizsgával, teljesítette a kategóriának megfelelő kiképző tanfolyam követelményeit és a vizsga időpontjában betöltötte a 20. életévét. Az általunk szervezett tanfolyamokon a munkáltatók által kiválasztott és a feltételeknek megfelelő (érettségi, orvosi alkalmasság) jelöltek vehetnek részt.

A kiképző tanfolyamok időtartama – függően a kategóriától és a járműtípusoktól – 12-16 hónap, amely, tantermi és gyakorlati szakaszokból tevődik össze. A megrendelőink első kiképző mozdonyvezető tanfolyamot általában mindkét vontatási nemre (dízel és villamos mozdonyra) rendelnek meg.


 

Mit tegyek, ha forgalmi szolgálattevő szeretnék lenni?

Érdeklődni tud a lakóhelyéhez legközelebb eső Forgalmi Csomópont Humánpartner vezetőjénél, illetve informálódhat a www.mavcsoport.hu/karrier oldalon. A toborzás és a kiválasztás központilag történik. A sikeres felvétel után a munkáltató a soron következő tanfolyamra beiskolázza Önt. A beiskolázási feltételei az érettségi bizonyítvány, valamint a munkakörre érvényes orvosi alkalmassági vizsga.

A tanfolyam időtartama kb. 3 hónap, nappali rendszerben történő lebonyolítás mellett. A tanfolyamok többsége Budapesten kerül megrendezésre, amely alatt a szállás biztosított. A tanfolyam sikeres elvégzése után 3 hónap állomási gyakorlat következik, amit a munkáltató szervez meg. Ezt követően Önállósító forgalmi vizsgát kell tenni.


 

Mit tegyek, ha váltókezelő szeretnék lenni?

Érdeklődni tud a lakóhelyéhez legközelebb eső Forgalmi Csomópont Humánpartner vezetőjénél, illetve informálódhat a www.mavcsoport.hu/karrier oldalon. A toborzás és a kiválasztás központilag történik. A sikeres felvétel után a munkáltató a soron következő tanfolyamra beiskolázza Önt. A beiskolázási feltételei a 8 általános, valamint a munkakörre érvényes orvosi alkalmassági vizsga.

A tanfolyam időtartama kb. 1 hónap, nappali rendszerben történő lebonyolítás mellett. A tanfolyamok többsége Budapesten kerül megrendezésre, amely alatt a szállás biztosított. A tanfolyam sikeres elvégzése után minimum 1 hónap állomási gyakorlat következik, amit a munkáltató szervez meg.


 

Mit tegyek, ha személypénztáros szeretnék lenni?

Érdeklődni tud a lakóhelyéhez legközelebb eső Személyszállítási Szolgáltatási Központ vezetőjénél önéletrajzával, illetve informálódhat a www.mavcsoport.hu/karrier oldalon. A toborzás és a kiválasztás központilag történik. A sikeres felvétel után a munkáltató a soron következő tanfolyamra beiskolázza Önt. A beiskolázási feltételei az érettségi, valamint a munkakörre érvényes orvosi alkalmassági vizsga.

A tanfolyam időtartama kb. 3 hónap, nappali rendszerben történő lebonyolítás mellett. A tanfolyamok többsége Budapesten kerül megrendezésre, amely alatt a szállás biztosított. A tanfolyam tematikája érinti a védelmi oktatásokat, vasútföldrajz ismereteket, idegennyelv-ismereteket, személyszállítási díjszabási ismeretek, személypénztári ismeretek, illetve a jegykiadáshoz kapcsolódó gépkezelési ismeretek tantárgyakat.


 

Mit tegyek, ha jegyvizsgáló szeretnék lenni?

Érdeklődni tud a lakóhelyéhez legközelebb eső Személyszállítási Szolgáltatási Központ vezetőjénél önéletrajzával, illetve informálódhat a www.mavcsoport.hu/karrier oldalon. A toborzás és a kiválasztás központilag történik. A sikeres felvétel után a munkáltató a soron következő tanfolyamra beiskolázza Önt. A beiskolázási feltételei az érettségi, valamint a munkakörre érvényes orvosi alkalmassági vizsga.

A tanfolyam időtartama kb. 3,5 hónap, nappali rendszerben történő lebonyolítás mellett. A tanfolyamok többsége Budapesten kerül megrendezésre, amely alatt a szállás biztosított. A tanfolyam tematikája érinti a védelmi oktatásokat, vasútföldrajz ismereteket, idegennyelv-ismereteket, személyszállítási díjszabási ismereteket, forgalmi ismereteket, műszaki ismereteket, a vonaton történő jegykiadáshoz szükséges jegykiadó gép kezelési ismereteket tantárgyait.


(A vasútszakmai képzéseket minden esetben a tanfolyamot megrendelő vasútvállalat kérésére szervezi és bonyolítja le a Baross Gábor Oktatási Központ.)