Segédlet a MÁV-HÉV Zrt. F.1. sz. Jelzési Utasításához
Géber Péter Pál – Novák Ákos László
2018.

1890 Ft (5% ÁFA-val)
kapcsolat:
jeney.judit [at] bgok.hu (Jeney Judit)

 A jegyzet előszava

Kedves Képzésben résztvevő!

Image

Ez az oktatási Segédlet a MÁV-HÉV Zrt. F.1. sz. Jelzési Utasítás tananyagát dolgozza fel. Nem helyettesíti az F.1. sz. Jelzési Utasítást, hanem az abban található szabályokat igyekszik minél sokoldalúbban, szemléletesebben elmagyarázni.

A magyarázó szövegek dőlt betűvel, kék színnel és kisebb betűmérettel jelennek meg az F.1. sz. Jelzési Utasítás tartalmához képest.

Az utasításban „Fenntartva.” megjelöléssel ellátott pontokat nem kell figyelembe venni, annak korábbi tartalma törlésre került már, azonban a pontszámozás folytonossága miatt „üresen” megtartásra kerültek. A Segédletben ezek a pontok nem szerepelnek.

Az utasítás több olyan pontot is tartalmaz, ami a Segédlet írásának pillanatában a MÁV-HÉV Zrt. hálózatán nem bemutatható, a vonalakon telepítésre, alkalmazásra nem került. A teljességre törekvés miatt, ezekről a MÁV Zrt. hálózatán készültek képek a könnyebb megértés és elképzelhetőség kedvéért.

A gazdag szemléltetés érdekében sok magyarázó ábra is elhelyezésre került, melyek nemcsak a jelzéseket, hanem az adott forgalmi szituációt, eszközt, folyamatot is igyekeznek teljes körűen bemutatni.  Ennek megfelelően sokkal több képi információt tartalmaznak, mint az adott jelzés. Az ábrákon szereplő állomások kitaláltak, külön a Segédlet részére lettek így megrajzolva. Ezeken az egyszerűsítetten megrajzolt állomásokon csak azok az eszközök, berendezések, jelölések szerepelnek, amelyek az adott anyagrész megértéséhez szükségesek. A járművek a nagy méretük miatt rövidítve, csak egy egységgel kerültek megjelenítésre, amelyből haladási irányuk megfigyelhető. Az állomások és a nyílt vonalak esetében a felsővezetékhálózat nem került ábrázolásra.

Bízunk benne, hogy a következetes ábrázolásmódot könnyű lesz megszokni és adott esetben az F.1. sz. Jelzési Utasítással együtt forgatva jelen Segédletünk hasznos segítőtársa lesz a tanfolyami résztvevőinknek. Segédletünket folyamatosan továbbfejlesztjük, ezért bármilyen észrevételt, javaslatot szívesen fogadunk.

Jó tanulást kívánunk!

 


Image
Image
Image
Image

 

Tartalomjegyzék

1, Az utasítás hatálya, tartalma

2. Általános rendelkezések

3. Főjelzők, előjelzők, ismétlőjelzők
3.1. Vonatközlekedést szabályozó jelzők és azok jelzései

4. Egyéb jelzők
4.1. Tolatási mozgást szabályozó jelzők
   4.1.1. Tolatásjelzők

5. Érvénytelen és használhatatlan jelzők

6. Jelzőeszközökkel adható jelzések
6.1. Vonatközlekedés közben adható jelzések
6.2. A járművezető hangjelzései 
6.3. Tolatás közben alkalmazható jelzések
6.4. Fékpróba jelzések
6.5. A jelzőőr jelzése

7. Jelzések a vonatokon és a járműveken

8. Figyelmeztető jelek

Mellékletek
„A” melléklet – A dolgozók, szolgálati helyek felszerelése jelzőeszközzel
„B” melléklet – A fényjelzők jelölése
„C” melléklet – Utas tájékoztató jelölések a vonatokon