Vissza a nyitóoldalra  
15:42 2013. 08. 28.
Magunkról
    Történetünk
    Küldetésünk
    Képzési profil
Kapcsolatfelvétel
Induló tanfolyamok
Tanfolyami képzés
    Budapest
    Debrecen
    Miskolc
    Pécs
    Szeged
    Szombathely
Tanulmányi és
    Vizsgaszabályzat

Képzésfejlesztés és
    Szabályozás

Minőségirányítás
GyIK
Oktatóknak
Felnőttképzési
    engedély birtokában
    szervezhető képzések

Adatkezelési
    tájékoztató

Vasúttársasági vizsga
Eltérések vizsga 2021
Kiadványok
Távközlési krónika
Digitális tananyagok


Alapképzést végző szolgáltatók nyilvántartásába vételének száma:
VHF/94773-2/2021-ITM
Oktatásszervezési regisztráció:
VHF/94773-3/2021-ITM
Felnőttképzési nyilvántartási szám:
B/2020/000790
Felnőttképzési engedélyszám:
E/2021/000026


A Baross Gábor Oktatási Központ története
a "kezdetektõl-napjainkig"

Oktatási Központunkban az elsõ Vasúti Tisztképzõ Tanfolyam ünnepélyes megnyitására több mint 100 éve, 1887. szeptember 3-án került sor. A megnyitót Baross Gábor, az akkori közmunka- és közlekedésügyi miniszter személyesen tartotta a Király utca 69. szám alatt. A "vasminiszter" közlekedéspolitikai koncepciójának lényege az volt, hogy egységes államvasúti hálózatot kell szervezni, amelyet a legmagasabb szakmai személyzet mûködtet. E gondolatok jegyében született meg az Intézet, amelyhez hasonló abban az idõben a szakoktatás terén más országban nem létezett, így egyedülálló kezdeményezésnek bizonyult.

1890. augusztus 26-án a Luther utcában nyitotta meg kapuit a jelenlegi központi épületünk, a kor legmagasabb szakmai színvonalat képviselõ vasúti személyzet képzése céljából.

1891-ben végzett az elsõ nappali tiszti tanfolyam 218 fõvel.

A II. világháború után Magyar Állami Közlekedési Tanintézet és Vasúti Tisztképzõ Intézet néven mûködött tovább az iskola.

1963-tól építési és pályafenntartási, távközlõ- és biztosítóberendezési, gépészeti és vontatási tisztképzéssel bõvült a Baross Gábor Oktatási Központ képzési palettája.

1945-tõl napjainkig forgalmi, kereskedelmi tagozaton 10.112 fõ, a távközlõ és biztosítóberendezési tagozaton 605, a pályafenntartási és építési tagozaton 1928, a gépészeti és vontatási tagozaton 878, az általános tagozaton 1492 hallgató szerzett vasúti tiszti képesítést.

1970-ben a vasúti képzés reformja során szükségessé vált regionális területi oktatási intézmények létrehozása, így jött létre 5 területi oktatási egységünk, melyek a mai napig is mûködnek.

1972-ben adták át a Miskolci Oktatási Központot, kezdetben MÁV Oktatási Fõnökség néven. Mozdonyvezetõ, forgalmi szolgálattevõ, jegyvizsgáló, vonatvezetõ képzés céljából, másrészt az iskolarendszerû oktatás keretében  a MÁV számára szakmunkás utánpótlás biztosítására.

1972. novemberében nyitotta meg kapuit a Debreceni Területi Egységünk speciális vasúti szaktanfolyamok szervezése és lebonyolítása céljából.

1974. márciusában alakult meg a Szombathelyi Területi Egységünk.

1979-ben jött létre a Szegedi Területi Oktatási Egységünk a szegedi MÁV Vontatási Fõnökség területén, ahol a mai napig is üzemel.

1981-ben kezdte meg mûködését a Pécsi Területi Oktatási Egységünk Indóház téri MÁV épületegyüttes egyik szintjén.

2004-tõl kezdõdött meg a Luther utcai központunk teljeskörû felújítása, amely során megújult az épület homlokzati és belsõ felülete valamint kialakításra kerültek számítógéptermeink az épület 3. szintjén, amelyek biztosítják a legmodernebb oktatási formák használatát is.

A Baross Gábor által alapított vasúti oktatás több mint száz éves története során hosszú utat tett meg azért, hogy a hazai vasút számára kiváló felkészültségû szakembereket képezzen. A több mint 125 éves hagyomány, és a vasutas hivatást választó több ezer végzett hallgató kötelez bennünket képzési programjaink folyamatos korszerûsítésére, a kor követelményeinek megfelelõ oktatási színvonal biztosítására, az elméleti ismeretekkel alátámasztott, ugyanakkor gyakorlatorientált képzéssel megalapozott, piacképes szakképesítések nyújtására.